Kopřiva

💚Kopřiva💚 4 x více vitamínu C než citróny. Mladá kopřiva je zázrak pro slabou imunitu, který máte zcela zdarma!
Kopřiva k roste po celém světě a je plná vitamínů a minerálů. Věděli jste, že kopřiva je jednou z mála rostlin, která je bohatá na vitamín D? Je bohatá na minerály vitamin C, D, železo a pomáhá tělu metabolizovat bílkoviny.
💚 Sirup na podporu imunity
Potřebujeme:
40 vrcholků kopřivy (sbírání na místech, která nejsou znečištěná)
6 citrónů (peru v octové vodě, abych se zbavila postřiku a odstranila chemii)
3 litry studené vody
1 kg hnědého cukru nebo 200 g medu
Postup:
Pokud den před sklizní pršelo, není třeba mýt kopřivu – sbírat tam, kde máte jistotu, že k žádnému znečištění nedošlo. Když jí perete, tak jen propláchnout třeba sprchou.
Připravíme si nádobu, do které ponoříme překrájené kopřivy a nakrájené citrony. Přikryjeme a necháme 24 hodiny vyluhovat. Potom dobře smícháme a scedíme tekutinu, do které přidáme cukr nebo med a necháme den odležet, dokud se cukr nerozpustí (čas od času smícháme). Skladujeme v čistých nádobách v lednici.

💚 Sirup z mladých kopřiv
Suroviny
Na 3l potřebujeme

125 vrcholky mladých rostlin(mladé lístky, asi 2-3 patra)
3 citrony (bio)
3 kg cukru krystalu
6 lžiček kyseliny citrónové
Postup přípravy receptu:
Vezměte citrony, pořádně je omyjte a nakrájejte na kolečka. Nechte je spolu s kyselinou citronovou povařit ve 3 litrech vody. Pak odstavte a nechte zchladnout.

Odstřihané vrcholky mladých rostlin pečlivě omyjte, jemně nasekejte a přidejte do zchladlého citronového odvaru. Pečlivě promíchejte a nechte alespoň jeden den macerovat.
Vyluhované kopřivy sceďte přes cedník, jemně vymačkejte a do vody přidejte 3 kila cukru. V hrnci vše důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Hotový sirup rozlijte do připravených lahví a uskladněte nejlépe v lednici. Pokud chcete mít jistotu, že se vám nezkazí, můžete ho sterilovat při 80 stupních.
Sirup přidávejte do vody, sodovky, používejte ho k oslazení čaje, ale užívat se může i samotný, až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci, maximálně však po dobu jednoho měsíce.
Pak si dejte pauzu.

💚 Kopřiva vám může pomoci při následujících zdravotních problémech:
Bolest kloubů a svalů * Alergie * Poruchy neurologie * Krevní oběh * Ledvinové kameny * Vnitřní krvácení * Kožní problémy * Zánět močových cest * Ženské problémy * Metabolické poruchy * Zhubnutí * Problémy s prostatou * Lupus Lupus * Zánět dásní * Celiacia * Pomáhá snižovat kyselinu močovou a je fantastický na ledviny a klouby je antialergenní a může snížit příznaky sezónní alergie.
 
💚 Kořeny kopřivy jsou fantastickým lékem na zdraví prostaty.
 
💚 Tinktura
Skleněnou nádobu naplňte čerstvou kopřivou a zalijte na okraj alkoholem. Zavřete nádobu a třeste každý den po dobu 2 týdnů. Přeceďte a tinkturu můžete použít do bylinných léků, čaje nebo i přímo pod jazyk.
 
💚 Kopřivový ocet
Skleněnou nádobu naplňte čerstvou kopřivou a zalijte na okraj jablečným octem. Zavřete nádobu a třeste každý den po dobu 2 týdnů. Přeceďte listy a můžete použít ocet v léčivém lektvaru s vodou nebo jako zálivku do salátu.
 
💚 Koupel
Vyzkoušejte horkou koupel s kopřivou. Poskytne vám úlevu od bolesti svalů a kloubů. Ulevuje od revmatismu.
Připravte si ji ze dvou set gramů kopřivy, kterou můžete namočit na dvanáct hodin do pěti litrů studené vody. Poté zahřát a nalít do koupele. Do vany dejte srdce nad vodu a dvacet minut relax. Nesušte se po koupeli, jen se zabalte do županu. Hodinu odpočívejte v posteli a čekejte na úlevu. Nemáte čas na lenošení? Látku namočte do kopřivové tinktury a dejte ji na místa s revmatem, a potížemi. I kopřivová obklad vás může osvobodit od nepříjemných revmatických bolestí.
 
Obsahuje látky, které zmírňují nepříjemnou bolest. Věděli to už dávno ve starověcí Římané, kteří šlehali bolavá kolena kopřivovými svazky. Pálení a vyrážka se objevý na pokožce, ale v organismu dochází k rekonvalescenčním procesům. Navíc se bude zahřívat a čistit krev.
💚 Sbohem pupínky
Chcete se zbavit akné a problematické pleti? Udělejte si třítýdenní kůru, denně doušek kopřivového čaje:
Jednu až dvě čajové lžičky zalijte dva a půl decilitry vroucí vody a vyluhujte pět až deset minut. Pijte neslazené třikrát denně a brzy se rozloučíte nejen s pupínky, ale i s chudokrevností. Kopřiva je bohatá na železo, které je nutné pro vytvoření červených krvinek. Naštěstí má na rozdíl od špenátu hodně vitamínu C, který napomáhá absorpci železa.
 
💚 Zastaví padání vlasů
Kopřiva udělá výbornou práci nejen uvnitř organismu, ale i při vnějším užití. Pokud vás už nějakou dobu štve padání vlasů, uvařte silný kopřivový vývar. Zalijte dvě lžíce sušených listů a kořene třemi decilitry vroucí vody, nechte čtvrt hodiny vyluhovat a každý den vmasírujte do vlasové pokožky. Nevylévejte zbylou tekutinu, opláchněte si jí vlasy. Odvděčí se vám jemností, silou a rychlejším růstem.
 
💚 Je úžasná na játra, ledviny, metabolismus, čistí krev
Kopřivový čaj a tinktura léčí ledviny, blahodárné účinky na žlučník a játra, pomáhá při alergiích, bojuje proti bolestem hlavy a podporuje metabolismus. Patří také bojovníkům proti arterioskleróze, chronické bolesti kloubů a osteoporóze. Navíc stimuluje krevní oběh a snižuje hladinu cukru v krvi, proto by ho měli pít diabetici. Díky obsahu železa kopřiva nakopne i při tvorbě červených krvinek. Kopřivový čaj čistí krev, pomáhá ledvinám a ulevuje všem vnitřním orgánům.
 

💚 Pomoc při zánětu močových cest
Kopřiva je močopudná, tak ji užívejte i při zánětu močových cest. Odplaví znečišťující látky z vašeho těla. Má blahodárný účinek i na prostatu, zabrání jejímu zvětšení, ale pouze pokud pijete čaj z kořenů. Zalijte půl až jednu čajovou lžičku sušených kořenů šálkem horké vody, deset minut vyluhujte a během dne popíjejte.
 
💚 Vaření
Připravte si kopřivu s trochou kokosového oleje, citronu a česneku. Když se vaří kopřiva, přestane pálit. Můžete ji přidat do polévek nebo omáček. Připravit se dá podobně jako špenát.
 
💚 Kopřivová polévka
Vezměte 3 šálky mladých kopřivových výhonků, umyjte a přelijte horkou vodou. Výluh můžete později vypít nebo jej použít k mytí vlasů. Na oleji nechte zesklovatět nasekaný mladý česnek (asi tři stroužky), přidejte jednu nasekanou kedlubnu a rychle opečte. Zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte spřenou kopřivu. Přidat můžete i listy medvědího česneku, který také na jaře hojně roste. Vaříme, kedlubnu do poloměkka. Poté vyndejte z polévky a rozmyxujte ponorným mixérem. Rozmixovanou kedlubnu přidejte do každé porce polévky přímo na talíř a ozdobte klíčky. 💚
💚 Kopřivová polévka – protlak od Evženie Lindner
1 velká miska mladých kopřiv
2-3 vetší brambory
3-5 stroužky česneku (podle síly)
1 lžíce sójové omáčky
Kmín, sůl
1 lžíci (chilli) oleje
dvě pol. lžíce celozrnné mouky
Kopřivy omyjeme, trochu pokrájíme a dáme do přiměřeného hrnce krátce povařit, přisolíme podle chuti. Až zesklovatí, tak je i se stojkami rozmixujeme ponorným mixerem, nahrubo nastrouháme brambory, půlku česnekové paličky, kmín sůl 1 lžíci (chilli) oleje a dvě p. lžíce celozrnné mouky na krémové zahuštění…..ještě horké jednou promixujeme a zaklad polévky, omáčky a všeho co vás napadne je hotový…. ….způsob servírovaní přenechám vaší fantasii. Může se to i zavařit jako protlak na zimu.

Komentáře jsou uzavřeny.