Pampeliška

🌞 V antice se její šťáva užívala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, mlékem se léčily záněty očí.
Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva jako nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.
Pampeliška obsahuje vitamín C, B, beta karoten, vitamín D, inulín, hořčiny (taraxacin, cholin), fytosteroly, steroly, saponiny, třísloviny, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk a různé minerální látky (zejména měd, draslík a mangan). Má mírné močopudné a žlučopudné účinky a působí pozitivně na metabolismus.
Železa má dvakrát víc než špenát. Příznivě působí na zánět močových cest, ledvinových kamenů, tvorbu a vylučování žluči, čistí játra, léčí žaludek a podporuje funkci sleziny.
Uplatňuje se při léčbě cukrovky, dýchacích cest i žloutence. Snižuje krevní tlak, používá se k obkladům na hemeroidy, šťáva z čerstvých rostlin působí protirevmaticky a proti dně.

🌞 Pampeliškový med 🌞
400 ks hlavička pampelišky
2 litry voda
3 ks citrón
2 kg cukr krystal

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.
Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut.
Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce.
Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout.
Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.
🌞Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení
🌞Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
🌞Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
🌞Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
🌞Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

🌞 Salát z pampelišek s vejcem a slaninou 🌞
!!! Nejvyšší koncentrace živin – vitaminů a minerálů včetně vápníku – je v pampeliškových listech !!!
jsou proto skvělé jako základ lehkého salátu. Mladé listy jsou hořkosladké, s postupující sezónou je hořkost intenzivnější, ale sbírat je můžete prakticky až do října. S medovo-hořčičnou zálivkou bude salát z pampeliškových listů s vařeným vejcem a restovanou slaninou chutnat naprosto dokonale.
Salát
200 g pampeliška listy
2 ks vejce
50 g anglická slanina
Zálivka
2 lžíce olivový olej
2 lžíce vinný ocet
1 lžička hořčice kremžská
1 lžíce med
pepř mletý, sůl
🌞 Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice a dochutíme solí a pepřem.
Slaninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na nepřilnavé pánvi.
Salát podáváme zamíchaný se zálivkou, posypaný slaninou a čtvrtkami vařeného vejce. Podáváme s česnekovou bagetou.

🌞Pampelišková polévka🌞
!!! Listy pampelišek urychlují metabolismus a podporují hubnutí !!!
Zkuste je přidat do výborné smetanové polévky z pampelišek. S křupavými krutony z bílého chleba a ztraceným vejcem bude dokonalým lehkým obědem nebo večeří po celou pampeliškovou sezónu.
300 g pampeliška – listy, pořádný puget, cca 250 květů
1 ks cibule větší
40 g máslo cca
3 plátek toastový chléb světlý
zeleninový vývar nebo drůbeží, dle potřeby
sůl, bílý pepř mletý
150 ml smetana ke šlehání cca
muškátový květ nebo česnek dle chuti
Dále dle chuti
krutony, vařená vejce na hniličku, ztracená…
🌞Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou nasypeme krátce osmažit i pokrájený nebo natrhaný toustový chléb (může být i klasický). Pak cibulovo-chlebovou směs dochutíme buď česnekem nebo muškátovým květem, přidáme omyté listy pampelišky, přilijeme vývar (cca centimetr nad listy) a povaříme cca 5 minut.
Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu a vývar do požadované hustoty polévky, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
🌞Podáváme buď s opečenými krutony nebo s vejcem vařeným dle vlastní chuti.
🌞Další varianta zahuštění polévky je buď zasypáním osmažené cibule dvěma lžícemi hladké mouky a krátkým osmažením (jíška) nebo přidáním jedné větší, drobně pokrájené nebo nastrouhané brambory, kterou vaříme s pampeliškovým listím.
🌞Zahustit polévku můžeme i rozšlehaným vejcem.

🌞 Pampeliškové víno 🌞
!!! K povzbuzení a stimulaci trávení !!!
Do čisté sklenice jsem vložila dvě plné hrsti žlutých okvětních lístků a zalila 3/4 litrem dobrého bílého vína. Sklenici nechávám stát na okně zhruba šest týdnů a každý den směs promíchám.
Hotové víno se užívá před jídlem a to jedna likérová sklenka. 🌸

Komentáře jsou uzavřeny.