Při vnitřním užití (v podobě čaje, odvaru, sirupu nebo tinktury) šeřík:

Šípky, jak je známo, obsahují velké množství vitamínu C, ale také A, K, řadu vitamínů B, antioxidanty, ale i minerály jako vápník, hořčík, fosfor nebo železo.

❤️ Jak připravit šípkový čaj ❤️

Šípky nikdy nevařte. Pouze je zalijte převařenou vodou, ne teplejší než 50 stupňů Celsia a nechte vyluhovat. Pokud používáte čerstvé plody, je nutné čaj důkladně scedit. Odstraníte tak jemné chloupky, které dráždí sliznici a kůži. Takto připravený čaj je plný vitamínů, dalších prospěšných látek a skvěle chutná.

Pomáhá zhubnout

Šípky obsahují tilirosid, který zrychluje metabolismus a zlepšuje hospodaření s glukózou v krvi. Zabraňuje tak hromadění tuku ve tkáních. Japonská studie z roku 2015 vedená vědcem Akifumi Nagatomem navíc zjistila, že pravidelná konzumace výtažků ze šípků: „Významně snižuje obsah viscerálního tuku na břiše, tělesnou hmotnost i BMI ve srovnání s hodnotami na začátku experimentu a se skupinou užívající placebo, a to bez nežádoucích účinků.“

Léčí žaludeční problémy a zácpu

Šípkový čaj pomáhá s problémy jako jsou žaludeční křeče, nedostatek žaludeční kyseliny nebo podráždění žaludku a střev. Navíc, plody obsahují pektin, které jsou přírodními probiotiky, mají mírný projímavý účinek, a proto pomáhají s léčbou chronické zácpy.

Posiluje imunitní systém

Na podzim a v zimě nás ohrožují různá „nachlazení“, kašel, chřipka a dýchací potíže. Zabráníte jim pomocí šípkového čaje. Jeho pravidelné popíjení dodá vašemu tělu potřebný vitamín C a A, kteří posilují imunitní systém. Fytochemikálie z šípkového čaje zabraňují množení nádorových buněk.

❤️ Šípky v medu ❤️ 

Šípky, tedy ty, co jsou ještě pevné, zbavte stopky a bubáku, rozkrojte na půl, vyškrábněte semínka. Pak je opláchněte ještě vodou, aby jste se zbavili pichlavých chloupků, co jsou uvnitř.
Chcete to trpělivost, budete ulepení, ale stojí to za to!
Dejte pozor, pro někoho mohou být ty chloupky dráždivé.
Omyté šípky nechte oschnout na utěrce a pak stačí  jen zalít medem v poměru zhruba 1:1.