🌸🌿 Plicník uvidíte kvést v dubnu, ale při mírnější zimě vyrůstá a kvete už během března. Někdy bývá vidět až do května. Všimněte si, že plicník vypadá podobně jako prvosenka, ale nemá žluté květy.

🌸🌿Jak plicník pomáhá🌿🌸
Už v dřívějších dobách byl plicník lékařský obvyklou bylinou komerčně vyráběných směsí na podporu vykašlávání při zánětu průdušek.
Používá se na podporu a očistu plic, jak napovídá jméno této bylinky.

Plíce/dech symbolizují propojení s duchovní silou. Nádech znamená přijetí, výdech odevzdání.

🌿🌸Plicník pomáhá🌸🌿
🌸na choroby dýchacích cest
🌸má protizánětlivé účinky
🌸čistí a podporuje činnost lymfatického systému a sliznic
🌸jeho hojivé účinky pocítíme i v oblasti zažívacího systému

Zevně se formou obkladů používá na rány, hemoroidy, hojení pokožky, nebo jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní a aftech.

O této krásné jarní bylince je dobré vědět, že se užívá pouze krátkodobě, tedy nejlépe při akutních potížích několik týdnů. Také není vhodnou bylinkou pro děti, ani kojící a těhotné ženy.

Hlas vašeho těla vám jasně napoví, že je čas s užíváním přestat. Vnímejte sami sebe a propojte se s moudrostí přírody.

🌿🌸Nálev z plicníku🌸🌿
Nálev si připravte, pokud máte potíže ze zahleněním, trápí vás zánět průdušek, potřebujete podpořit vykašlávání, činnost lymfy, trávicího systému.
Kvetoucí nať spařte horkou vodou a nechte vyluhovat 15-20 minut pod pokličkou.
Poté nálev přeceďte.
Nebo si můžete připravte odvar – bylinku povařte pod pokličkou několik minut, nechte vyluhovat a poté přeceďte.
Kvetoucí nať si můžete nasušit do zásoby.

🌿🌸Jedlý plicník🌸🌿
Plicník můžete použít jako jedlou bylinku. Občas přidejte kvetoucí nať do salátů. Jeho chuť je příjemná a dá se dobře kombinovat třeba s hlávkovým salátem, okurkami, jarními ředkvičkami. Květy jsou hezkou ozdobou salátu, který vás navíc bude hojit.

Při užívání čerstvých bylinek do jídel taktéž používejte svůj zdravý rozum a vnímejte své tělo i nastavení. Pak vám bylinky mohou prospět a vy se budete cítit fit a budete zdraví.

🌿🌸Hojivá tinktura z plicníku🌸🌿