Polévka z pečené dýně s kardamomem a zázvorem

Ingredience:

    • dýně Sweet Meat Oregon
    • tymián
    • olivový olej
    • voda nebo zeleninový vývar
    • kokosové mléko
    • kardamom
    • mletý zázvor
    • sušený česnek
    • sůl, pepř
MarGiziePentaklNaramek
  • Dýni Sweet Meat Oregon (org.recept) není potřeba zbavovat slupky, stejně jako dýni Hokaido, což značně ušetří čas. Stačí jen „oškrábat“ případné strupy, které větší dýně mohou mít. Pak už stačí jen dýni zbavit jader a dužinu nakrájet na menší kousky, v množství, které vám zakryje pečící plech ( doporučuji vyložit pečíčím papírem). Nakrájenou dýni osolte, opepřete, posypte tymiánem a řádně zakápněte olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte do změknutí dýně, cca 20 minut.
  • Upečenou dýni přesuňte do hrnce, zalijte horkou vodou ( nebo vývarem) lehce nad dýni a mixujte ponorným mixérem. Vodu přilévejte dle potřeby do požadované hustoty. Pak přilejte kokosové mléko, opět dle preferované hustoty ( na toto množství stačí necelá půlka plechovky). Dochuťte solí, pepřem, kardamomem, mletým zázvorem a česnekem ( cca po půl lžičce nebo dle chuti), chvilinku nechte probublat a to je vše.

Salát Coleslaw

  • Zelí (mladé je nejlepší)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • 1 lžíce sůl
  • 1 hlávka menší bílé zelí
  • 1/4 ks malý celer
    Zálivka
  • 1 špetka mletý pepř
  • 200 g majonéza
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžička ocet
  • 2-3 lžic cukr krupice
  • Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20-30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí.
    Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
  • Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
  • Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.
    Před podáváním opět dobře promícháme.

Švestky, jogurt, ovesné vločky a lněné semínko

  • posílí zdraví
  • ruší příznaky menopauzy
  • prozpívá postvě
  •  zbavuje tuků
  • proti zácpě
  • pečuje o střeva
  • snižuje cholesterol
  • čistí organismus
  • dodává plno vitamínů E, C, beta-karoten
  • obnovuje jaterní buňky
  • prospívá lednínám, odstraňuje toxiny z těla
  • bojuje s chudokrevností
  • zlepšuje paměť 
  • zpomaluje proces stárnutí 
  • bojuje proti zánětům
  • prevence cůkrovky
  • 300 ml kefíru, bílého jogurtu nebo mléka (s živými ml. kulturami)
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  •  3-4 kusy sušených švestek (pokud možno nesířených, nebo dobře omytých)
  • Zalijte sušené švestky v 100 ml vroucí vody a nechte je tak stát 5-10 min.
  • V míse smíchejte lněná semínka, ovesné vločky a mléčnou složku, k tomu přidejte směs rozemletých rozmočených švestek
  • směs si dejte každý den nejlépe na snídani.

Tvarohové bulky

Pečivo bez mouky plné bílkovin vhodné kdykoliv i při redukci.

250 g nízkotučného tvarohu
2 vejce
2 lžíce chia semínek
1 lžíce dýňových (Iněných, slunečnicových) semínek
2 žíce psyllia

Všechny ingredience smíchejte a nechte odležet cca 15 min, než chia semínka „nabobtnají.

Z těsta tvarujte 4 bulky, posyp libovolnými semínky a peč na 175 stupňů cca 35 minut 100

Dobrou chuť

Koláč z ovesných vloček a zelí

Jezte ve dne, v noci a zhubnete!

Bílé zelí – 400 g
Ovesné vločky – 100 g
Mléko – 150 ml
Černý pepř (mletý) – podle chuti
Oregano – 1 lžička
3 vejce
Prášek do pečiva – 1 lžička
Sůl – 1 lžička
Tvrdý sýr – 40 g

  1. Připravte směs vaječného mléka : V hluboké nádobě rozklepněte 2 vejce a smíchejte je s mlékem s libovolným obsahem tuku. Dochuťte solí, mletým černým pepřem a sušeným oreganem. Vše důkladně promícháme metličkou.
  2. Přidejte ovesné vločky : Přidejte ovesné vločky a prášek do pečiva do směsi vaječného mléka. Dobře promíchejte a nechte směs 10–15 minut uležet, aby ovesné vločky nabobtnaly.
  3. Kombinujte s bílým zelím : Bílé zelí nakrájejte nadrobno a přidejte do vaječné směsi. Zajistěte důkladné promíchání, aby se všechny přísady rovnoměrně spojily.
  4. Připravte koláč : Formu na pečení vyložte pečicím papírem. Směs zelí a ovesných vloček přendáme do formy, povrch uhladíme stěrkou.
  5. Přidání sýrové polevy : Tvrdý sýr nastrouháme a smícháme se zbývajícím vejcem. Tuto směs pomocí stěrky rovnoměrně rozetřeme na zelí.
  6. Pečeme k dokonalosti : Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a koláč pečte přibližně 35 minut nebo do zlatohnědé a propečené.

Snídaně za 15 minut

– 1 banán
– 1/2 hrnku vloček
volitelné: – 1 ČL chia semínka
– 1 vejce
– 1 ČL med
Přidej oblíbené ovoce, jogurt, polij trochou medu a máš to! Užívej!

  1. Smíchejte vločky, chia semínka, vejce a rozmačkaný banán. Chvíli nechte nasát vločky. 
  2. Osmažte nasucho nebo na troše olivového oleje jako omeletu a po té ji rozdrobte na kousky které ještě prosmažte do zlatova-
  3. Dejte na misku pokapejte medem a můžete podávat s malinami, jahodami, nebo jiným ovocem, beďte kreativní.