Jitrocel je velmi nenáročný, je všude a i když po něm šlapou, prosperuje.
V naší přírodě rozlišujeme 3 druhy jitrocelů – kopinatý, prostřední a velký.

Často se dočteme různé teorie o účincích jednotlivých druhů. Obvyklé jsou zprávy, že jedině kopinatý je ten pravý.

Není to tak. Všechny druhy jitrocelů jsou léčivé. Zkušenosti předků ukazují, že velký lépe vytahuje cizorodé látky a desinfikuje a kopinatý více hojí, ale můžete se dočíst i zcela opačné informace.


Co s tím? Za mně platí, že tyto drobné nuance můžeme nechat být. Mrkněme se, jaký druh jitrocele roste v našem blízkém okolí, na místech, kam často chodíme, na naší zahrádce. To bude ten pravý druh pro nás!

A co že je na jitroceli tak okouzlující?

Vysušuje i zvlhčuje současně! Působí totiž jako adstringens – svíravý činitel, který způsobuje stažení tkání, čímž se z nich vytlačuje přebytečná voda, ale uzavře se tím také voda, která zbytečně uniká. Současně ale je také zvlhčující – demulcentní – vyživuje, zvlhčuje, dodává hmotu.

Skvělý příklad je paradentóza. Hodně často jsem nad tímto problémem přemýšlela – na paradentózu se nejčastěji doporučují bylinky, které jsou stahující. Ano, stáhnou dásně, chrání je před bakteriemi, ale současně je vysušují. A vysušené, podvyživené dásně mohou být právě tím důvodem, proč paradentóza vzniká. Tedy dalším vysušením ještě prohlubujeme problém.

Voila! Je tu jitrocel! Zvlhčuje i stahuje. Vyživuje i desinfikuje. Geniální rostlina. Nezapomínejme na něj!

Nejlepších výsledků dosáhneme užíváním čerstvé bylinky. 

Tedy pojídat na louce, přidat do smoothie, odšťavnit, připravit succus.

Ústní voda z jitrocele

  • 1 hrst jitrocele
  • cca 80 ml vody
  • 1 lžíce soli (kopcem)

Připravíme si smoothie z jitrocele (nebo jej rozmixujeme ponorným mixérem).

Přecedíme přes plátýnko nebo jemňoučké sítko (kávový filtr).

Odměříme 50 ml (zbytek vypijeme), přidáme sůl a jablečný ocet.

Skladujeme cca týden nebo v lednici o něco déle.

Jitrocel a první pomoc venku:
Jitrocel je výborný na ranky nebo štípance, stačí rozemnout čerstvý lístek mezi prsty a postižené místo potřít a list přiložit.

Zevní použití: obklad vytvoříme z čerstvých listů rozemnutím, rozmačkáním nebo i rozmixováním na kaši. Poté jednoduše přikládáme na místo postižené některou z potíží uvedených v předchozím bodu.

Nálev (čaj): připravíme ho tak, že přelijeme 1 vrchovatou lžičku sušeného jitrocele 250 ml vroucí vody a necháme chvíli vyluhovat. Čaj pijeme několikrát denně nebo použijeme jako kloktadlo nebo obklad (do nálevu namočíme plátno nebo gázu, přiložíme a necháme působit i několik hodin).

Čajové směsi: Jitrocel se používá i ve směsích (např. kombinací se šípkem, echinaceou a květy divizny vytvoříme čaj pro posílení imunity, který působí i proti kašli a nachlazení). Jak na to? Nejprve rozdrtíme sušené plody šípku, přidáme další bylinky (vše ve stejném poměru) a směs promícháme rukama. Poté zalijeme 3 polévkové lžíce této směsi 3/4 l studené vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno výluh minutu povaříme, scedíme do termosky a vypijeme během dne ve třech dávkách.

Jitrocel v kuchyni

Jitrocel skvěle ochutí hotové pokrmy v čerstvé podobě, ale nevadí mu ani tepelná úprava.
Paleta využití v kuchyni je tedy pořádně široká:

  • Ozdoba a oživení hotových pokrmů – listy jednoduše opláchněte, nechte oschnout a nasekejte na libovolně velké kousky. Pak už jimi jen posypejte naservírovanou porci (polévky nebo hlavního chodu) – vedle vzhledového oživení jí dodáte i plno důležitých živin.
  • Přidávejte jitrocel do špenátu, karbanátků, placek nebo třeba knedlíků a noků. Neotřelé povznesení klasických a vyzkoušených receptů se vždycky hodí, o výživové hodnotě nemluvě.
  • Zkuste přihodit mladé nasekané lístky do salátů nebo kvašené zeleniny – dodá zajímavou chuť i plnou svěží barvu. Rozumí si dobře třeba s ředkvičkami nebo okurkami. 
  • Najemno nasekané lístky se skvěle hodí i do zálivek nebo bylinkových omáček.
  • Tempura – čerstvé listy také můžete obalit v těstíčku (zkuste v misce smíchejte vodu a hrašku (nebo vodu a mouku) na těstíčko řidší než hořčice) a osmažit.
  • Určitě vyzkoušejte přimíchat pár nasekaných lístků do oblíbené pomazánky, které tím dodáte nový směr a kus zdraví k tomu.
  • Poupátka jitrocele můžete naložit do octa nebo zkusit kapary.
  • Pokud si děláte smoothie, i tam se jitrocel může ucházet o čestné místo. Zkuste třeba tuhle vynikající bombu.