Bezová marmeláda
doba přípravy – 60 minut, odležení 1 den
Co budeme potřebovat:
– 1 menší košík květů bezu černého (zhruba 15-25 květů)
– šťávu ze 2-5 citronů (podle toho, zda máte raději sladší či kyselejší variantu)
– nastrouhanou čerstvou citrónovou kůru z bio 1 citrónu (může ale nemusí být)
– 0,5 l vody
– 200 g cukru (může být i méně, doporučuji třtinový cukr)
– 1 balíček pektinu (či jiný želírovací prostředek)
Do převařené zchladlé vody přidáme květy černého bezu a necháme 1 den macerovat. Poté scedíme přes plátno. Macerát prohřejeme na mírném „ohni“, přidáme šťávu z citronů a citrónovou kůru. Přidáme pektin smíchaný s trochou cukru a postupujeme dle návodu na pektinu (na želírovacím prostředku). Přidáme zbytek cukru a necháme zhoustnout do požadované konzistence. Rozlijeme do sklenic a zavíčkujeme. Sklenice postavíme dnem vzhůru minimálně na 5 min.
K receptu přidávám pár tipů navíc:
– čím víc květů bezu použiješ, tím bude chuť marmelády silnější a barva tmavší
– květy bezu nesbírej už skoro odkvetlé, základ pro marmeládu je totiž jejich pyl
– citronu přidej podle své chuti
– citrón můžeš nahradit i limetkou
– pokud použiješ třtinový cukr, tak se nelekej barvy marmelády, bude o něco tmavší
– do macerování můžeš krom bezových květů přidat i pár okvětních lístku šípkové růže či pár listů máty
– místo pektinu (želírovacího prostředku) můžeš přidat agar či želatinu a můžeš si místo marmelády vytvořit skvělé želé
KVAŠENÝ BEZOVÝ NÁPOJ
Asi 15 květenství černého bezu a několik snítek máty vložíme do třílitrové zavařovačky, přidáme citrón nakrájený na kolečka, lžíci medu nebo cukru a kousek kůrky z kváskového chleba. Zalijeme pramenitou nebo studniční vodou, zavážeme plátnem a dáme na tři dny do tepla, nejlépe na slunce.
Přecedíme, přidáme čerstvé citrónové plátky a mátové lístky a podáváme chlazené.
Na krev,na ledviny,na játra,na žízeň
V tuto dobu to kvasilo,šumělo,vonělo téměř za oknem každé domácnosti v době mého dětství … tak se nic nebojte..a přidejte se..když to přepísknete,budete holt mít voňavé šumivé kozičkové víno