Salát Coleslaw
- Zelí (mladé je nejlepší)
- 1 ks cibule
- 1 ks větší mrkev
- 1 lžíce sůl
- 1 hlávka menší bílé zelí
- 1/4 ks malý celer
Zálivka - 1 špetka mletý pepř
- 200 g majonéza
- 100 ml smetana ke šlehání
- 1 lžička ocet
- 2-3 lžic cukr krupice
- Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20-30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí.
Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím. - Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
- Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne.
Před podáváním opět dobře promícháme.
Švestky, jogurt, ovesné vločky a lněné semínko
- posílí zdraví
- ruší příznaky menopauzy
- prozpívá postvě
- zbavuje tuků
- proti zácpě
- pečuje o střeva
- snižuje cholesterol
- čistí organismus
- dodává plno vitamínů E, C, beta-karoten
- obnovuje jaterní buňky
- prospívá lednínám, odstraňuje toxiny z těla
- bojuje s chudokrevností
- zlepšuje paměť
- zpomaluje proces stárnutí
- bojuje proti zánětům
- prevence cůkrovky
- 300 ml kefíru, bílého jogurtu nebo mléka (s živými ml. kulturami)
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 3-4 kusy sušených švestek (pokud možno nesířených, nebo dobře omytých)
- Zalijte sušené švestky v 100 ml vroucí vody a nechte je tak stát 5-10 min.
- V míse smíchejte lněná semínka, ovesné vločky a mléčnou složku, k tomu přidejte směs rozemletých rozmočených švestek
- směs si dejte každý den nejlépe na snídani.
Tvarohové bulky
Pečivo bez mouky plné bílkovin vhodné kdykoliv i při redukci.
250 g nízkotučného tvarohu
2 vejce
2 lžíce chia semínek
1 lžíce dýňových (Iněných, slunečnicových) semínek
2 žíce psyllia
Všechny ingredience smíchejte a nechte odležet cca 15 min, než chia semínka „nabobtnají.
Z těsta tvarujte 4 bulky, posyp libovolnými semínky a peč na 175 stupňů cca 35 minut 100
Dobrou chuť
Koláč z ovesných vloček a zelí
Jezte ve dne, v noci a zhubnete!
Bílé zelí – 400 g
Ovesné vločky – 100 g
Mléko – 150 ml
Černý pepř (mletý) – podle chuti
Oregano – 1 lžička
3 vejce
Prášek do pečiva – 1 lžička
Sůl – 1 lžička
Tvrdý sýr – 40 g
- Připravte směs vaječného mléka : V hluboké nádobě rozklepněte 2 vejce a smíchejte je s mlékem s libovolným obsahem tuku. Dochuťte solí, mletým černým pepřem a sušeným oreganem. Vše důkladně promícháme metličkou.
- Přidejte ovesné vločky : Přidejte ovesné vločky a prášek do pečiva do směsi vaječného mléka. Dobře promíchejte a nechte směs 10–15 minut uležet, aby ovesné vločky nabobtnaly.
- Kombinujte s bílým zelím : Bílé zelí nakrájejte nadrobno a přidejte do vaječné směsi. Zajistěte důkladné promíchání, aby se všechny přísady rovnoměrně spojily.
- Připravte koláč : Formu na pečení vyložte pečicím papírem. Směs zelí a ovesných vloček přendáme do formy, povrch uhladíme stěrkou.
- Přidání sýrové polevy : Tvrdý sýr nastrouháme a smícháme se zbývajícím vejcem. Tuto směs pomocí stěrky rovnoměrně rozetřeme na zelí.
- Pečeme k dokonalosti : Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a koláč pečte přibližně 35 minut nebo do zlatohnědé a propečené.
Snídaně za 15 minut
– 1 banán
– 1/2 hrnku vloček
volitelné: – 1 ČL chia semínka
– 1 vejce
– 1 ČL med
Přidej oblíbené ovoce, jogurt, polij trochou medu a máš to! Užívej!
- Smíchejte vločky, chia semínka, vejce a rozmačkaný banán. Chvíli nechte nasát vločky.
- Osmažte nasucho nebo na troše olivového oleje jako omeletu a po té ji rozdrobte na kousky které ještě prosmažte do zlatova-
- Dejte na misku pokapejte medem a můžete podávat s malinami, jahodami, nebo jiným ovocem, beďte kreativní.